
Pakketips til rejselystne med nedsat mobilitet
Har alderen begyndt at sætte begrænsninger for din rejseaktivitet eller har du kroniske sygdomme eller handicaps der gør det sværere for dig at rejse? Desværre sker det tit at vi i den situation afskærer os fra at rejse på grund af frygt for at vi kan komme ud i situationer vi ikke kan magte eller overskue. Ved at planlægge grundigt og tage de nødvendige forhåndsregler, kan vi fortsætte med at rejse trygt hvis lysten eller behovet er til det, selv om kræfterne er små.
Informationssøgning op til at skrive denne blog overraskede mig lidt. Søgning efter rejser og kronisk sygdom omhandlede i hovedsag medicin og rejseforsikringer. Hvad jeg ellers kunne finde var enkelte bloggere der skrev om personlige erfaringer med at rejse med kroniske sygdome. Ingenting om solo-travel for eksempel. Jeg kontaktede en bekendt som er en dygtig skribent og sundhedspolitisk aktivist og kronisk syg med flere sygdomme for at høre om hun havde nogle erfaringer. Jeg blev lidt ked af at hun ikke havde været ude at rejse siden en tur fra Jylland til København for 12 år siden, fordi hun var bange for at blive syg undervejs. Jeg håber du der læser dette får nogle tanker om hvordan du eller en du kender kan komme til at rejse trygt med sygdom i bagagen.
Hvis du har fundet modet, viljen og ikke mindst lysten til at fortsætte med at udforske verden, tage på ferie eller andre former for rejseaktiviteter, på trods af helbredsmæssige udfordringer har vi et par rejsehacks. Det bedste kan være at tage en ledsager med på rejsen, som kan give dig den nødvendige tryghed. Rejser du alene, gælder det om at planlægge dig væk fra de største belastninger.
Hvis dine begrænsninger relaterer sig til træthed og mindre energi, er den mest åbenlyse ting at gøre dine rejser kortere, både distancen og varigheden. Det er vigtigt at din medrejsende ikke dræner dig, tvært imod skal de være støttende og bidrage til at gøre rejsen enklere ved at ordne nogle praktiske ting som udmatter dig, samt afhængig af dit eget temperament være en der er passende energisk - for mig er det udmattende hvis min rejsepartner for eksempel har brug for at snakke hele tiden, og fylde min tavshed som ofte er en følge af træthed. Denne blog skal ikke handle om det, men primært om hvordan pakning og forberedelser understøtter din rejse bedst muligt.
Udgangspunktet her er at du er gående, med eller uden hjælpemidler, med gangproblemer, træthed, nedsat styrke, eller noget andet der gør at din mobilitet er påvirket. Sidder du i kørestol er det en anden situation og den kommer vi ikke ind på her.
Skal du rejse med fly?
Vi kan stærkt anbefale at bruge lufthavnens handicapservice selv om du kan gå. Det gør din rejse utrolig meget nemmere, hvis du har en Falck medarbejder til at køre dig i kørestol fra indcheck, til ventesone og evt. ud til gate. Det tog mig mange år med stolthed, før jeg selv overkom min modvilje mod at blive transporteret i en kørestol gennem lufthavnen, men nu gør jeg det, specielt hvis jeg rejser alene, og jeg slapper så meget mere af. Et lille hack er at være meget opmærksom gennem security. Falck medarbejderen fanger ikke din eventuelle kognitive udfordringer, og her er det vigtig at du fokuserer, så du får alle dine ting gennem security (inklusiv din medicin som der gælder særlige regler for), og at når din håndbagage er blevet scannet, at du får alle tingene med fra de mange plastbakker der indeholder alle dine ting. Hvis du vælger at gå hele vejen i lufthavnen, fordi du kan og vil, så kan du, hvis du har et ledsagerbevis gå gennem den første del af security ved at vise dette, komme igennem via en særlig port mærket med kørestolstegnet og komme hurtigere igennem, da der her vil være kortere kø. Et ledsagerbevis kan du få gennem det offentlige.
Indchecket bagage eller håndbagage.
Hvis du har brug for at have så meget med at du må tjekke din bagage, er det igen en god ide at du får hjælp til hele processen, inklusive transport af din bagage ind i lufthaven og helt til du siger farvel til den på transportbåndet. Ved ankomsten er det igen vigtigt at have bestilt handicapservice der hjælper dig hurtigt igennem lufthavnen, tager din bagage af transportbåndet og kører dig ud til din transport ud af lufthavnen. Skal du videre med tog, kan der være en shuttlebus fra terminalen til togstationen. Det kan være en udfordring med tung bagage og en situation som du på forhånd må tage højde for, og ikke regne med at der er hjælpsomme mennesker der slæber din bagage rundt for dig, ind i bussen, ud igen og til det tog du skal med og ind i toget. Det er mulig at bestille hjælp til nogle tog: Undersøg det på forhånd og planlæg for at eventuelle elevatorer ikke fungerer på togstationen, det kan godt ske.
Med alle de udfordringer der er forbundet med at medbringe tung bagage, er det noget der er bedst at undgå, såfremt du ikke har hjælp hele vejen.
Det bedste er at rejse med så lidt bagage som muligt. Det er også en trend blandt raske mennesker, så der er masser af tips og hacks at finde rundt på the WWW.
En af de første ting at tage stilling til når du rejser med let bagage, er om du vil rejse med kuffert eller rygsæk. Det tænker jeg du selv godt kan finde ud af, hvad der passer bedst til lige din situation, men alligevel har vi delt nogle faktorer der kan være en del af overvejelserne.
Kuffert og/eller rygsæk?
Afhængig af dine begrænsninger tager du valget mellem en let rygsæk eller en let rullekuffert. Det er ikke nødvendigvis enten eller, Hvis du er til en rullekuffert kan du sætte en mindre rygsæk fast på toppen af kufferten. Det er individuelt hvad der er det bedste valg for dig og det må du selv eksperimentere dig frem til. En lille rygsæk til dine essentials på toppen af kufferten, fæstet med en strop, gør ikke den helt store forskel såfremt den sidder godt fast og du er komfortabel med rullende bagage. De fleste af os kan trække mere end vi kan bære så hvis din armer og skuldre ikke er et problem i forhold til at trække, og du ikke har brug for at have hænderne fri til ganghjælpemidler, er en godt rullende kuffert et rigtig godt valg. Spørg eventuelt forhandleren om kvaliteten på hjulene inden du køber ny kuffert, dog er det de færreste der kender alle kuffertbrands og hvordan de i praksis vil fungere versus en anden kuffert så der bliver et element af at forsøge sig frem.
Hvor mange hjul?
Den dominerende rullekuffert i dag er spinneren, med 4 dobbelte eller 4 enkle hjul. Rejser du med mindre bagage er en håndbagagekuffert med 4 hjul et udmærket valg. En duffel trolley eller anden tohjulet bagage kan være et udmærket valg, hvis den er nemmere for dig at trække når du kommer ud på ujævnt underlag. Inde i lufthavnen synes vi spinneren er nemmest at manøvrere. På brosten m.v kan en let kuffert med to gode hjul være et udmærket valg. Personlig foretrækker jeg en let spinner med 4 dobbelthjul.
Har du bestemt dig for om du vil have en moderne spinner eller en kuffert eller duffel med hjul? Uanset hvilken type du vælger er vægten på din bagage vigtig. De letteste kufferter er enten bløde, fremstillet af polyester eller nylon samt nogle hardcase kufferter fremstillet af polypropylen. De vejer omtrendt det samme. ABS og polycarbonat er en smule tungere og hvis du optimerer din bagage mht. vægt bør du vælge en af de to første materialer. Den bløde kuffert har den fordel at den har lynlåslommer på forsiden, så du kan få fat på vigtige ting undervejs uden at åbne kufferten.
Sværger du til de hårde kufferter der giver en god beskyttelse af din bagage, har Delsey, Epic og Airbox nogle gode modeller, lavet af polypropylenbaseret materiale så din kabinetrolley kommer ned på 2 kg. Eksempler er Airbox AZ 18 og Delsey Ordener.
Vær opmærksom på udformningen af håndtaget på kufferten hvis du har problemer med at gribe.
Se vores udvalg i webshoppen af super lette kufferter.
Hvis en rullekuffert ikke fungerer for dig, kan en god og let rygsæk være det bedste valg, gerne en model der ikke er så dyb men som sitter tæt indtil kroppen så du bevarer dit naturlige tyngdepunkt mest mulig. Lethed er igen et nøgleord.. Vær obs på vægten, den bør ikke veje over et kg hvis det er en rejserygsæk, altså halvdelen af hvad din kabinekuffert vil veje. Kik efter funktioner som intern organisering med bagagestroppe, opdeling i indre rum med mere. Plads til en udvendig vandflaske, evt fæste til dine vandre stave eller en udvendig paraplylomme eller flaskelomme hvor du kan opbevare din sammefoldbare stav, hvis du har sådan en, evt stropper, der både kan bruge til at fæste ting og at holde din bagage tæt indtil ryggen. Videre er gode polstrede brede stroppe og ventileret padding mod ryggen vigtige komponenter. Lynlåse der er nemme at åbne er også en god og vigtig detalje. Ligeledes en brystrem der virker stabiliserende. Modeller med en masse små strips og klemmer og lommer der gør indholdet uoverskueligt gør ikke noget godt for en træt kroniker.
En typisk rejse rygsæk der også kan fungere som håndbagage på fly er en 35-40 liter. Pakker du en rygsæk i den størrelse helt fyldt vil den typisk være for tung. Afhængig af dine kræfter vil en rygsæk med bagage ca. i området 5-8 kg være passende. En mindre rygsæk der rummer Max 30 liter kan være mere passende. Husk at tage pauser undervejs når du bærer rundt på din rejse rygsæk!
En rygsæk har mange fordele hvis du kan nøjes med lidt bagage: Du har hænderne fri og kan bruge f.eks. vandrestave. Du behøver ikke at have din opmærksomhed på kufferten og udfordringerne med at trække den på ujævnt underlag, eller bruge kræfter på at løfte kufferten. Udfordringen med rygsækken som bagage er åbenbart hvis den viser sig at være for tung for dig, og udmatter dig.
Er du ude efter en komplementær rygsæk der vil fungere godt på sightseeing og shopping på din ferie er en ultralight model noget du kan overveje. Den har ikke de samme egenskaber som en lidt tungere rygsæk, men hvis du ikke skal have meget i den, kan den være det der gør hele forskellen mht. din oplevelse af at transportere ting rundt med lethed i løbet af din dag.
Rejser du med rygsæk gælder det om at finde alle pack smart tips, så du kan få din pakkevægt og volumen ned til det minimale.
Kik efter gode mærker som Osprey, Gregory og Cotopaxi for eksempel, og vær obs på ting som vægt, bryst strop, lommer m.m.
Her er nogle tips til selve pakningen:
Pak udelukkende det mest nødvendige. Tiden før kronisk sygdom eller svækkelse af en grund begyndte at tære på kræfterne, var det at pakke og tage afsted easy peasy. Men det er det ikke så meget længere.
Jeg starter ofte med at pakke mange dage inden rejsen, og har sværere ved at overskue hvad jeg skal have med og hvad der godt kan blive hjemme. Det kræver en struktureret tilgang med pakkeliste.
Start pakning tidligt så du er færdig i god tid inden rejsen, så du er udhvilet når du skal afsted
- Tøj efter lag på lag princippet, og tøj der kan kombineres på flere måder hvis du kan lide at variere dit look. Skær kraftig ned på mængden af tøj i forhold til “før”. Tøj er det der fylder allermest i bagagen, og sko. Et par ekstra sko eller sandaler er max.
- Cremer og toiletsager i rejsebeholdere/ rejse størrelse. Pak i lette packing cubes og små lette punge. Se efter nemme lynlåse og god størrelse på lynlåsåbneren. Nødvendige ting skal være let tilgængelige under rejsen, evt i en taske rygsæk der ikke belaster skuldrene.De letteste ting øverst i bagagen, så det er så nemt som mulig at evt. få fat i ting fra din bagage undervejs. Lavt tyngdepunkt giver bedre stabilitet så tænk på det når du pakker både kufferter og rygsække. Hvis du har kabinekuffert med er du nødt til at have den i overhead compartment på fly, og de ting du skal bruge undervejs i en separat taske under sædet.
Rejser du med fly og har meget medicin, kan du få din medicin taske med som ekstra håndbagage, hvis det kun er medicin i den. Ligeledes dine ganghjælpemidler hvis du bruger det. Her er det vigtig at tjekke med dit flyselskab, så du ikke risikerer at havne i en stress situation ved boarding.
Rejser du med rollator kan opdeling af din bagage i en mindre rygsæk og en lille duffel eller rejsetote som du enten har i rollatorens bærepose eller spænder fast med en strop, fungere.
3. En god og let flaske: Stay hydrated er et meget vigtig mantra for ældre rejsende og mange med kroniske lidelser da den dehydrering der sker på en flyrejse er et større problem for en ældre og/eller svækket person end en ung/stærk. Det kan fremkalde fatigue efter rejsen hvis du bliver dehydreret. Det er vigtigt at have en vandflaske tilgængelig, jeg anbefaler en i plast med sugerør, det gør det nemmere at drikke end en flaske med skruelåg der skal åbnes og lukkes hver gang du vil have en slurk vand. Balancen mellem at ikke villle gå på toilettet ofte under rejsen og at ikke blive dehydreret og blive udmattet efter rejsen er svær og kan måske klares med at drikke lidt og ofte.