zero waste travel, rejse

Mere om Zero Waste Rejser og Low Impact Rejser

At rejse uden affald handler ikke om perfektion, men det kræver en lille smule bæredygtigheds knowhow.

I takt med at der rejses over hele kloden, er vi glade for at se, at turister, besøgende, globetrottere, backpackere, pilgrimme, getabouts, rovers, opdagelsesrejsende, feriegæster, vagabonder og digitale nomader m.m. træffer mere bevidste valg med hensyn til mere bæredygtige, affaldsfrie rejser.

Men folk blander bæredygtige rejser og rejser uden affald lidt sammen. De er ikke juridisk definerede, men der er vigtige forskelle at være opmærksom på.

Her er, hvordan vi skelner mellem de to:

Bæredygtige rejser er et mere generelt begreb, hvor målet er at reducere turistindustriens negative indvirkning på det sociale, økonomiske og miljømæssige plan.

Zero Waste Travel er det, der står med småt, eller de specifikke detaljer om, hvordan man gør mere bæredygtige rejser til virkelighed, indenfor de rammer og begrænsninger der er.

Hvis du spørger dig selv "Hvordan kan jeg rejse uden affald?", er denne liste over tips og tricks til rejser uden affald noget for dig.

Husk at gå til slutningen for at læse om den voksende indflydelse, rejsebranchen har, og hvorfor rejser uden affald er vigtige i kampen mod klimaforandringer.

1. Køb brugt rejseudstyr

At lave en liste over nødvendige ting til en rejse er en af de mest spændende dele af rejsen (eller er det bare os?).
Selvom det er et godt skridt at købe nyt, bæredygtigt udstyr, anbefaler vi at købe brugt først, da det altid er mere miljøvenligt.
Ting som rygsække, kufferter, tasker, tøj, m.m. kan generelt findes i en genbrugsbutik nær dig eller en online genbrugsbutik.
DBA, loppemarkeder, genbrugs butikker, lokale Buy/Sell/Swap Facebook-grupper og Facebook Marketplace kan også hjælpe dig med at finde præcis det, du har brug for, til en brøkdel af prisen.
Genbrug er det vigtigste zero waste rejsetip, du burde huske på under alle dine eventyr hvis det betyder noget for dig at gøre din rejse mere CO2-venlig (se tip nr. 10).
Husk også på de minimalistiske principper for rejser uden affald ved ikke at pakke eller købe mere, end du har brug for. Start med en lille kuffert, for jo større din taske er, jo mere vil du føle behov for at fylde den.
Hvis du ikke kan finde en passende kuffert brugt, kan du vælge en miljøvenlig kuffert eller en bæredygtig rygsæk.

                                              2. Overvej din transportform


Så meget af det affald, der genereres i livet og på rejser (håndgribeligt eller ej), ses ikke.
Og der er ikke nogen mere lumsk form for usynligt affald end kulstofemissioner, de frygtede drivhusgasser, der bogstaveligt talt driver klimaforandringerne mere end papir flybilletter nogensinde kunne.

Når du planlægger din rejseoplevelse med mindre affald, skal du huske dette, når du vælger din transportform - ikke alle former er lige kulstof udledende.

Ved hjælp af omregningsfaktorer har BEIS analyseret udledningen per passager (dvs. taget højde for, at fly har plads til langt flere passagerer end biler) per kørt kilometer.

Mens en bil med en enkelt passager udleder mere CO2 (171 g) end både indenrigs- og langdistancefly (henholdsvis 133 g og 102 g), betyder de "sekundære effekter af ikke-CO2-emissioner i stor højde", at flyvninger har en større samlet effekt - med 121 g og 92 g ekstra emissioner.

Langt bedre end at køre alene eller booke et fly er det dog at tage delebil, tog eller bus, som hver især har betydeligt lavere udledning.

Læren af det? Book din Interrail billet!

Hvis du f.eks. rejser i USA, hvor de offentlige transportmuligheder uden for storbyerne i høj grad begrænser dine muligheder for at vælge mere miljøvenlige rejsemuligheder, kan du se, om du har venner, der gerne vil kombinere deres road trips med dine egne.

Hvis du lejer en bil, og elbiler eller hybrider er til rådighed, så vælg dem. De reducerer ikke kun olieforbruget, men sparer dig også for penge ved pumpen.


3. CO2 kompensation


Uanset hvor meget du prøver at minimere dem, er kulstofemissioner dog uundgåelige - medmindre du er vild og planlægger at vandre PCT - så dette næste rejse hack uden affald er en Boeing, der kan blive en stor en.

Sæt lidt til side af dit rejsebudget til at bidrage til CO2-kompensationsprogrammer.

Disse programmer finansierer klima-positive initiativer, der modvirker CO2-udledning, såsom vedvarende energiprojekter, genplantning af skov eller udvikling af bæredygtig infrastruktur.

Flyselskaber samarbejder nogle gange med disse programmer, og for nogle få kroner kan du tilføje en kompensation til din flyrejse, når du køber din billet.

Hvis du vil gå et skridt videre og beregne/kompensere for dit eget CO2-fodaftryk for hele din rejse, kan du kigge på Carbon Footprint, Atmosfair og CarboTax (Apps). Der er mulighed for engangsabonnementer, månedlige eller årlige abonnementer på forskellige klimakompensationsordninger.

Der er endda værktøjer, der hjælper dig med at beregne, hvor mange emissioner din rejse vil generere, så du kan kompensere i overensstemmelse hermed.
4. Digitale transaktioner

Lad teknologien være din zero waste rejseguide.

Det er nemmere end nogensinde at undgå papiraffald takket være de enheder, som vi (bogstaveligt talt) er knyttet til ved hoften. At digitalisere alle transaktions kvitteringer er allerede noget, vi alle gerne vil gøre, og det er et af de letteste affaldsfrie rejse hacks.

Flybilletter er sjove souvenirs eller pynt til scrapbogen, men hvis det ikke er en hobby for dig, så vælg i stedet en digital billet eller e-billet, som du får tilsendt via e-mail.

En ting mindre, der falder ud af rygsækken, når du skynder dig fra Terminal A til Terminal F.

Det gælder for alle billetter, fra museer til biografer. Det sparer tid, træer og problemer med printere (som aldrig virker, når du har brug for det).

5. Tag dine egne snacks med

  Der vil være en række scenarier, hvor det er næsten umuligt at rejse uden affald, men snacks behøver ikke at være en del af det.

  Vi ved alle, at man skal smide drikkevarer ud, før man går gennem sikkerhedskontrollen i en lufthavn, men så længe dine madvarer ikke indeholder væske, kan du tage dem med hele vejen til flyet.

  Det er især vigtigt, hvis det ikke er til forhandling at rejse vegansk uden affald, da veganske muligheder kan være begrænsede nogle steder.

  Og så sparer du penge på at købe latterligt dyr lufthavnsmad.

  Prøv at pakke de bæredygtige snacks i lufttætte, genanvendelige beholdere, eller medbring proteinbarer fra bæredygtige fødevaremærker. Behold indpakningen, indtil du finder et sted for deponering til recycling, såfremt muligt.

  Bare vær opmærksom på, at letfordærvelige varer som frugt eller ost generelt skal spises, før de går gennem tolden, hvis du rejser internationalt.

  Hvis du tager på bilferie, er der dog masser af zero waste rejsetips til at skære ned på madspildet:

  Undgå usunde fødevarer på tankstationer, der typisk kommer med en masse sikkerhedsemballage.
  Lav en madplan i forvejen, og gå i storkøkkener i byerne, hvor det er muligt.
  Gå efter langtidsholdbare fødevarer, der ikke nødvendigvis behøver at være nedkølet - som nødder og tørret frugt.

  6. Undgå engangsplast


  En forlængelse af at minimere snackspild er at skære ned på mademballagen, men i en anden sammenhæng.

  At smage lokal mad er en af de bedste ting ved at rejse, men hvis du bestiller to-go eller har rester, kommer det i styropor eller plastik, med plastikbestik, i en plastikpose.

  Så. Meget. Overskydende.

  For at sikre, at mad på farten kan indtages på den mest jordvenlige måde, foreslår vi disse zero waste rejsetricks:

  Pak genanvendeligt bestik og en plastikfri opbevaringsbeholder til madrester.
  Medbring din egen genanvendelige taske.
  Brug et lommetørklæde i stedet for en papirserviet til engangsbrug.
  Medbring din egen miljøvenlige vandflaske for at skære ned på engangsplastikflasker. Hvis du rejser uden for Nordamerika og Europa, kan du overveje at integrere det med en måde at rense vand på, f.eks. en Lifestraw. 

  7. Zero waste toiletartikler  Minimalistisk rejse uden affald er en tankegang, hvor man sørger for, at alle ting i ens rygsæk er vigtige og helst kan bruges til flere formål.

  Toiletsager og den tilhørende plastik - især beholdere i rejsestørrelse, der kun kan rumme væske nok til få anvendelser - kan hurtigt blive uhåndterlige og optage meget plads og vægt.

  Miljøvenlige toiletsager er ikke bare afgørende for at rejse uden affald, men de kan også eliminere store TSA checkpoint-relaterede hovedpiner.

  Du kan i stedet for væsker medbringe barer, f.eks. shampoobarer, sæbebarer, vaskeark eller et miljøvenligt vaskepulver, der er nemme at pakke. Du kan også få for eksempel paprør med zero waste-deodorant, og tandpasta i pille form pakket i pap.

  Når du vælger zero waste rejse toiletartikler, skal du kigge efter enten ingen eller komposterbar emballage eller emballage, der kan genopfyldes (dvs. aluminium eller glas).

  Find genanvendelige produkter, der kan komposteres, som en bambus tandbørste og zero waste tandtråd.

  8. Tøjvask undervejs

   

  Hvis du virkelig ønsker at rejse minimalistisk uden affald, pakker du sandsynligvis en minimalistisk garderobe - hvilket betyder, at du måske kommer til at vaske tøj en gang eller to.

  Der er masser af muligheder for at vaske tøj med lav miljøbelastning, og de vil holde dig (og din taske) velduftende.

  Der findes både pulver- og flydende øko-løsninger, men vi anbefaler, at du medbringer vaskemiddel i ark, -bælg, -stænger eller sæbenødder, hvis du planlægger at rejse med fly for at undgå at blive stoppet i kontrollen.

  Men hvad nu, hvis du ikke har adgang til en vaskemaskine?

  En af de bedste zero waste-rejseidéer, du kan implementere, er at lave pletvask på dit tøj med en zero waste pletfjerner, hvilket fører til mindre hyppig vask (og mindre mikroplast forurening). Sæbe i ark kan også bruges til håndvask.

  9. Opladbar og økovenlig elektronik

  Fra forsyningskæder til de anvendte materialer er der langt mellem miljøvenlig elektronik. Denne industri har en lang vej at gå, før vi kan betragte den som bæredygtig.

  Sidste år endte 63 millioner tons e-affald på lossepladsen - hvilket siges at være tungere end hele den kinesiske mur!

  Den bedste måde at sikre, at din elektronik ikke bidrager til ekstra emission på rejsen?

  Brug altid den teknologi, du allerede ejer, køb refurbished, hvis du har brug for flere ting, og sørg for, at alle relevante ting er genopladelige.

  Normale batterier er til engangsbrug og ender for det meste som giftigt badesalt på en losseplads, mens genopladelige batterier kan bruges 500-1000 gange (afhængigt af spænding og brug).

  Hvis du har brug for noget til at oplade din telefon, tablet, laptop, smartwatch, solnedgangslampe, go-pro, drone og lyskæder i din campervan, er bærbare solar opladere helt klart vejen frem.

  For også at begrænse antallet af adaptere til et enkelt land (hvilket betyder mere potentielt fremtidigt spild) kan du overveje at købe et alt-i-et konverteringsstik - og glem ikke at bruge det, da du ellers risikerer at kortslutte dine enheder og skulle udskifte deres batteri.
  10. De fem R-ord

  De fem R'er er ord, du skal leve efter, hvis du vil være en del af den nye bevægelse med rejse-minimalisme uden affald.

  De kan implementeres i alle aspekter af hverdagen - fra tøj til mad (eller endda når man stræber efter et kontor uden affald) - hvilket gør dem fleksible og sjove.

  1. Refuse/afvis

  Hvor du kan, skal du altid afvise at få affald. Det kan være sugerør i plastik i cocktails på en thailandsk strand eller kvitteringen for din nye marokkanske hat.

  Vær bevidst om, hvad der finder vej til din taske (eller dit hjem), for det bliver dit ansvar.

  2. Reducer:

  Overskudsproduktion er et globalt problem, og jo mindre vi forbruger, jo mindre bliver der produceret. Tænk minimalt, når du foretager indkøb før og under dine zero waste rejser.

  3. Genanvendelse/genbrug

  Alle produkter, du køber til rejsen, bør købes med henblik på kvalitet og lang levetid. Brug det udstyr, du har, først, og køb beholdere, du kan genopfylde.

  Når noget ikke længere er egnet til dets oprindelige brug, men stadig har liv tilbage at give, er det tid til at blive kreativ. Har du revet din t-shirt i stykker på en trekking tur gennem Costa Ricas jungle?

  Klip den op, og lav genanvendelige servietter til turen.

  4. Rådne

  Dette refererer til kompostering af alt organisk affald.

  Det er svært at opnå, når man rejser i de fleste dele af verden, men visse byer har kommunale kompostordninger, man kan benytte sig af. Hvis du rejser på landet, kan du se, om en lokal have eller landmand gerne vil have dine rester.

  5. Recycling
  Det er altid det sidste, man skal gøre, fordi langt de fleste produkter aldrig kommer på genbrugspladsen, og selv om de gør, er der en brøkdel der indgår i cyklussen: produkt - recycling- nyt produkt.

  Hvis du har brug for at genbruge noget, skal du sørge for at lægge det i den rigtige skraldespand (det er svært, når man er ude at rejse, det ved vi).
  I områder, hvor kompostering ikke er en mulighed, er det vigtigt at planlægge måltiderne for at undgå madrester.

  Her kommer det sidste tip til zero waste i denne omgang.


  11. Oplevelser fremfor souvenirer

  Husk, hvorfor du rejser i første omgang.

  Tip: Det er sandsynligvis for at se og opleve nye ting i stedet for at fylde din kuffert med (ofte uægte) nipsgenstande, der ikke indeholder de virkelige minder fra din rejse.

  Ture og engangsoplevelser er de ting, du vil huske, og du kan cementere dem ved at tage fotos - som også er næsten spildfrie i vores digitale tidsalder.

  Hvis du alligevel vil købe et par souvenirs med hjem til dig selv og dine kære, så sørg for, at det er praktiske ting eller virkelig gennemtænkt håndværk, som vil blive værdsat og ikke smidt ud i den næste forårsrengøring.

  Vær også sikker på, at du støtter ægte lokale håndværkere og kunsthåndværkere i modsætning til de mange efterlignende nipsstativer.
  Hvorfor er rejser uden affald vigtige?
  FN udnævnte 2017 til det internationale år for udvikling af bæredygtig turisme. Internationale rejser er eksploderet i de sidste par årtier. I 1995 blev der registreret 527 millioner internationale turistankomster. I 2016 var det tal fordoblet til 1,2 milliarder. Rejse- og turistindustrien tegnede sig for 10,3 % (7 billioner dollars) af det globale BNP i 2019. Mens rejsebranchen dykkede betydeligt under den globale sundhedskrise i 2020, viser TSA's checkpoint-tal, at 2022 allerede næsten er tilbage på niveauet før pandemien. Men den miljømæssige og socioøkonomiske indvirkning af rejser har også konsekvenser: Fly bidrager massivt til den globale CO2-udledning og udleder anslået 920 millioner tons kulstof hvert år - og personbiler er ikke langt bagefter. Plastikforurening udgør 90 % af affaldet i havene i dag, og mange steder i verden nægter man at importere affald fra andre lande, hvilket skaber en genbrugskrise for lande, der ikke har infrastrukturen til at håndtere det. Lokale destinationer ser i virkeligheden meget lidt gavn af den spirende turistindustri. Så meget som 90% af alle de penge, der lægges i den lokale økonomi, kan sive ud og finde vej tilbage til de store hotelkæders hovedkvarterer. Der er altid håb, og mennesker over hele verden er passionerede og dedikerede til at kæmpe for konkrete, målbare forandringer. Rejseorganisationer og virksomheder tager mere ansvar for deres CO2-udledning og udvikler politikker for gennemsigtighed. Økologiske overnatningssteder popper op i større tæthed. CO2-kompensation er nu let tilgængeligt. Listen fortsætter, og i 2027 forventes markedet for økoturisme at være en industri på 333 milliarder dollars. Efterspørgslen efter forandring er stigende, og du kan hjælpe den på vej ved at praktisere nul-affald filosofien, mens du rejser.
  Tilbage til blog