en verden uden pfas

PFAS-fri tekstil imprægnering med Organotex Imprægneringsspray

For at holde sig pæne og vandafvisende i længere tid har dine tasker brug for at blive reimprægneret fra tid til anden. 

Som oftest ved vi ikke hvilket imprægneringsmiddel tasker og andre tekstiler er blevet imprægneret med under produktionen. Det er desværre en del af tekstilproduktionen som det begynder at komme fokus på, at der bliver brugt mange forurenede kemikalier som ender i naturen og i vores kroppe via drikkevand blandt andet.

Tasker i daglig brug får over tid pletter der ikke kan vaskes af. For at din taske skal holde sig pæn og vandafvisende er det derfor en god ide at imprægnere den. Hvornår bør du gøre det? Når vanddråper ikke længere triller frit ned af din taske og tasken bliver våd i regnvejr, kan være en indikator.

Det er ikke ligegyldigt hvad for et middel du bruger til dette, da du under processen udsætter både dig selv og dine umiddelbare omgivelser for imprægneringsmiddel, som kan være skadeligt.

Hvad er almindelige indholdsstoffer i impregneringsmidler?

Som med så meget andet er det mest effektive tit det mest giftige, hvad enten det gælder imprægneringsmidler eller medicin for den sags skyld.

Så hvis du kikker på tests over de "bedste" imprægneringsmidler vil du ikke finde de mindst mijøskadelige  helt i toppen af effektivitetsskalaen, men de gør det heller ikke dårligt.

Ingredienser du bør kikke efter er PFAS eller fluorocarboner,- produktet bør være mærket PFAS frit. Heldigvis er der kommet mange midler uden de skadelige PFAS stoffer, som er en af vor tids største miljøtrusler. Disse produkterne kan være lige så effektive.

Folketinget har i maj 2024 lavet en plan for at udfase, PFAS, i nogle prudukttyper. Forhåbentlig bliver det om nogle år helt fobudt.

I mellemtiden opsamles det i vores kroppe via blandt andt drikkevand, og det udskilles svært langsomt og bionedbrydbarheden er meget lav.

En anden midre udbredt gruppe af særligt problematiske stoffer i imprægneringsspayer kaldes siloxaner.

Impregneringssprayene indeholder også tit organiske opløsningsmidler, der inhaleres når du sprayer, og er skadelige for lungerne.

Du vil inhalere flere kemikalier fra en en spraydåse, i forhold til en pumpespray, da partiklerne fra dåsespray er mindre, og dermed kommer dybere ned i lungerne.

Vi har valgt at sælge Organotex Spray, fra Organoclick, som produceres i Sverige, efter en opskrift udviklet af svenske forskere. Produktet er baseret på ikke-skadeligt biologisk baseret materiale, naturlige fedtsyrer, og har både det svenske eco-mærket, Økotex-certificering og er USFDA-certificeret biologisk produkt. Det er beregnet til imprægnering af tekstiler af alle slags, der bruges udendørs.

Bionedbrydbar efter OECD 301F

Nu bliver det en smule nørdet, OECD har en standardiseret test for hurtig nedbryding stoffer i vandafløb via microorganismer, i løbet af en 10 dages periode. Organotex er bionedbrydbart i henhold til denne testen.

Nogle gange kan producenten sige at et produkt er bionedbrydbart uden at referere til tests. Det bliver en lidt løsere påstand når man ikke ved hvor lang tid det tager at nedbryde et stof i naturen. Bionedbrydningen kan i princippet tage flere år, og det er ikke særligt brugbart for kemikalier der kan være skadelige.

Organotex er det beste produkt vi har kunnet finde med hensyn til at ikke være skadeligt for miljøet eller brugere, så derfor har vi valgt at forhadle det i vores shop. Vi udelukker ikke at der kan findes andre midler der er ligeså gode som Organotex produkterne med hensyn til mijø og sundhed.

Anita Gjellan, Cand.pharm og toksikolog

Kilder: Forbrugerrådet Tænk og Organotex

 

Tilbage til blog